Wat doen we met moeder

Wat doen we met moeder is een eigentijdse roman met als thema’s de grenzen aan de zorg en het zelfgekozen levenseinde. Het boek trekt je een gezin binnen dat worstelt met vraagstukken die bijna iedere familie in Nederland zal herkennen.

Als mevrouw Van Hemert door een hartinfarct plotseling verandert in een hulpbehoevende patiënt, ontstaat er onenigheid rond haar ziekbed. Dochter Dorien heeft spijt dat zij de niet-reanimerenwens van haar moeder niet heeft gerespecteerd. Oudste dochter Fiona eist dat de artsen alles doen om het leven van haar moeder te redden en zoon Alex, die in Colombia woont, maakt zijn eigen opportunistische afweging. Als hun moeder naar een verpleeghuis moet, kondigt ze aan dat ze dan liever doodgaat. De kinderen komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Mag hun moeder sterven?

Wat doen we met moeder maakt de verschillende standpunten van de gezinsleden invoelbaar. Op de grote levensvragen is immers geen ‘goed’ of ‘fout’ antwoord te geven. Martje heeft zich gedegen georiënteerd bij medisch specialisten en euthanasie-deskundigen en maakt de complexe materie inzichtelijk. Zij beschrijft de gebeurtenissen op dezelfde humoristische toon als in Havo is geen optie. Dat maakt het boek, ondanks het serieuze thema, zeer toegankelijk.

Wat doen we met moeder is van belang voor iedereen die zich afvraagt hoe het nou moet later, als je vindt dat je leven voltooid is.

Ambo|Anthos uitgevers, eerste druk april 2016.
Tweede druk: april 2016.

buttonlezersreacties
pers
overlevenseinde