Over Martje

Martje van der Brug wemartjecreditPyter de Vrysrd geboren in 1959, als dochter van een natuurkundig ingenieur en een lerares Engels. Als Shell-kind groeide zij op in Iran, Canada, de Verenigde Staten en op Curaçao. Toen zij twaalf was, keerde zij met haar ouders, twee zusjes en broertje terug naar Nederland. Het gezin ging in Wassenaar wonen, waar Martje achtereenvolgens eindexamen Havo en Vwo deed. Daarna studeerde zij enkele jaren geschiedenis en Nederlands in Leiden, waar zij overtuigend sjeesde. Na wat omzwervingen won zij de actie Schrijftalent van de Vereniging van Erkende Reclamebureaus en werd copywriter.

In de reclame kon Martje eindelijk ‘van haar pen leven’. Van haar ambitie om in plaats van reclamefolders, fictie te schrijven kwam echter niets terecht. Zij trouwde, verhuisde weer naar Wassenaar en kreeg twee dochters en een zoon. Na vijftien jaar bij verschillende reclamebureaus ging zij in 2001 freelancen om werk en moederschap beter te kunnen combineren. Daarnaast was zij meer dan tien jaar bestuurlijk betrokken bij de middelbare school van haar kinderen.

In oktober 2011, toen haar jongste kind ook op kamers ging wonen, begon zij eindelijk met het schrijven van de roman die zij al zo lang van plan was. Haar ervaringen in Wassenaar met ambitieuze ouders en ongelukkige kinderen vormden een belangrijke inspiratie voor Havo is geen optie (2013).

Haar tweede boek, Wat doen we met moeder (2016), is ook gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Martjes vader overleed in 2012. Zijn langdurige ziekte, het verpleeghuis en het effect dat het lijden had op zijn gezin, vormden het vertrekpunt voor deze roman over zelfbeschikking over het levenseinde.

Martje geniet – met mate – nog steeds van het schrijven van reclameteksten. Intussen is ze ook bijna klaar met het schrijven van haar derde roman, opnieuw een meeslepend verhaal over thema’s die sterk in de maatschappelijke belangstelling staan.
In Zo doen we dat hier kruisen de wegen van een ‘dichtgetikte’ corpsstudent en een ambitieuze moslima die als vluchteling in Nederland terecht kwam. Er blijken verrassende overeenkomsten te zijn tussen hun culturele achtergronden.
De publicatie is naar verwachting in het voorjaar van 2018.

Martje woont met haar man Harry Ferment in Voorschoten en schrijft haar romans in hun huis in Zuid-Frankrijk.