Havo is geen optie

Havo is geen optie is een meeslepende roman over ontspoorde ambitie. Het boek neemt je mee achter de façades van een villadorp, met fanatieke vaders en moeders, ongelukkige kinderen en docenten die er het beste van proberen te maken.

Als de jonge natuurkundige Jenneke Wissink haar wetenschappelijke carrière ziet mislukken, is ze blij dat haar promotor haar aan een baantje helpt. Ze kan waarnemen voor een zieke natuurkundedocent op het Waterland College in het villadorp Berkheij.

De rector regelt dat ze het schooljaar in het koetshuis van de familie De Larrey mag wonen. Het contrast met haar jeugd op een boerderij in Twente is groot. Jenneke geniet van het leven in de chique omgeving met diners, jachtpartijen en buitenritten te paard.

Op school blijken veel ouders te hoge verwachtingen van hun kinderen te hebben – vwo is de norm en niet alle kinderen kunnen daaraan voldoen. Jenneke helpt haar leerlingen zo goed mogelijk met het lastige vak natuurkunde. Na een dramatisch ongeluk ontdekt Jenneke de ware aard van haar welgestelde dorpsgenoten.

Havo is geen optie is ‘verplichte literatuur’ voor ouders van scholieren en vermakelijk voor iedereen die ooit naar de middelbare school ging. Het boek sluit aan bij de hedendaagse tendens dat ouders een zo hoog mogelijke opleiding voor hun kinderen willen afdwingen. Daarvoor zetten zij veel geld en soms zelfs juridische middelen in.

Ambo|Anthos uitgevers, 2013. Oktober 2016: achtste druk.

lezersreactiesgeel
persgeel
overambitie